Wybierz stronę

Chlorofil w diecie psów

Chlorofil z zajęć biologii każdemu kojarzy się jako barwnik roślinny, którego głównym zadaniem jest przeprowadzanie fotosyntezy (pochłanianie kwantów energii świetlnej i zmagazynowanie jej w postaci ATP i trioz). Występuje w chloroplastach roślin, algach oraz w bakteriach fotosyntetyzujących (sinicach) i nadaje im charakterystyczną, zieloną barwę. Barwa ta wynika z faktu, że chlorofil absorbuje światło o długości fali poniżej 480 nm i między 550 a 700 nm (niebieskie i czerwone), zaś światło zielone jest odbijane. Miejscem syntezy chlorofilu są plastydy, a początkowym substratem aminokwas – kwas glutaminowy. Podstawą chlorofilu jest cząsteczka feoporfiryny. Już mniej osób wie, że wyróżnia się wiele rodzajów chlorofili. Chlorofil A (podstawowy; niebieskozielony) i chlorofil B (zielonożółty) występują w roślinach wyższych i glonach. W roślinach wyższych chlorofile A i B występują w stosunku 3:1, a rośliny cieniolubne mają więcej chlorofilu B. Chlorofile C i D występują w niektórych glonach (okrzemki, brunatnice, krasnorosty).

Chlorofil w żywności
Zdolności barwiące chlorofilu wykorzystuje się w przemyśle spożywczym – chlorofil A – zielony barwnik spożywczy (E140), E 141 chlorofilina. Znajdziemy go też w antyperspirantach i płynach do płukania jamy ustnej – sprzyja odświeżeniu oddechu i profilaktyce chorób przyzębia. Natomiast od niedawna zaczęto podkreślać inne role chlorofilu i doceniać go jako składnik diety ludzi i zwierząt, stąd promocja konsumpcji tzw. zielonych warzyw. Pojawiły się także suplementy chlorofilu w postaci rozpuszczalnej w wodzie pochodnej chlorofilu (naturalny chlorofil rozpuszcza się w tłuszczach) – chlorofiliny, która jest lepiej przyswajana. Odnajdziemy go także w popularnych obecnie dodatkach spożywczych: algach, np. chlorelli – która ma 50 x więcej chlorofilu niż lucerna, czy spirulinie – cyjanobakterii (rodzaj Arthrospira), zaliczanych do tzw. superfoods.


Jak działa chlorofil?
Trawa również jest bogata w chlorofil – nasze psy i koty chętnie ją skubią, zwykle w celu oczyszczenia żołądka, ale przy okazji korzystają z dobroczynnego wpływu chlorofilu. Na czym on polega? Chlorofil jest silnym antyoksydantem, więc chroni organizm przed wolnymi rodnikami i opóźnia efekty starzenia. Wspomaga układ pokarmowy (poprawia pracę żołądka, wątroby, jelita grubego), korzystnie wpływa na metabolizm. Ma działanie oczyszczające organizm z toksyn, poprawia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i trzustki, wzmacnia odporność nieswoistą (pobudza makrofagi i limfocyty T) i wzmaga regenerację komórek. Wspomina się także o antybakteryjnym działaniu chlorofilu oraz wsparciu korzystnych bakterii jelitowych (równowaga mikrobiomu). Chlorofil tworzy trwałe kompleksy z jonami cynku i miedzi.

Ponieważ zielone warzywa oraz glony zawierają jeszcze inne substancje prozdrowotne (białka, aminokwasy egzogenne, witaminy, mikro- i makroelementy, polisacharydy), to ich obecność w diecie daje niezwykłe korzyści. Natomiast nie dajmy się zwieść niektórym hasłom marketingowym, chlorofil nie jest „zieloną krwią”, centralne miejsce w układzie porfiryny zajmuje atom…

Pełną treść artykułu znajdziesz w numerze Pies Rasowy 28/2020!

O autorze

dr n. wet. Joanna Zarzyńska

dr n. wet. Joanna Zarzyńska – doktor nauk weterynaryjnych, lekarz medycyny weterynaryjnej, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Studium Doktoranckiego przy Wydziale Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. Od 2006 r. pracuje naukowo na stanowisku adiunkta w Katedrze Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego WMW SGGW. Prowadzi m. in. zajęcia fakultatywne dla studentów z zakresu pielęgnacji zwierząt egzotycznych i słuchaczy Studiów Podyplomowych.