Select Page

Żywienie psa wystawowego

Żywienie psa wystawowego

Prawidłowe żywienie ma dostarczyć optymalną ilość składników odżywczych niezbędnych do zaspokojenia potrzeb żywieniowych organizmu na danym etapie rozwoju, interesuje nas także gęstość energetyczna karmy. Kiedy zastanawiamy się nad planem żywieniowym dla psa wystawowego, uwzględniamy nie tylko jego potrzeby bytowe, lecz chcemy także, aby żywienie korzystnie wpłynęło na tzw. kondycję wystawową, czyli odpowiednią masę ciała oraz okrywę włosową – stąd uwzględniamy wyższe zapotrzebowanie na białko (jeśli pracujemy nad okrywą włosową, koniecznie należy uwzględnić obecność aminokwasów siarkowych), odpowiednio dobieramy tłuszcze i dodatki funkcjonalne nutraceutyczne. Nie zapominajmy, że kondycja jest zależna od zapewnianej dawki ruchu. Dla właścicieli psów wystawowych korzystne będzie poszerzenie wiedzy na temat dietetyki, pozwoli to na bardziej świadome kierowanie się wyborem diety/systemu żywienia.

Warto posiłkować się zaleceniami NRC/FEDIAF, które zostały przygotowane dla karm gotowych, ale na podstawie wyników badań naukowych, prezentują zalecenia zawartości składników pokarmowych dla psów i kotów. Jednocześnie należy uwzględniać zmiany w potrzebach psów młodych rosnących oraz dorosłych oraz np. wyższe potrzeby energetyczne ras małych (mają szybszy metabolizm niż psy ras dużych i olbrzymich).

Białka, ale jakie?

Często jednym z głównych czynników decyzyjnych co do żywienia jest białko i jego źródło. Oczywiście białko zwierzęce jest bardziej wartościowe niż roślinne (zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne), jednak nie zapominajmy, że białko roślinne może być dobrym uzupełnieniem diety. Dobierając rodzaj białka, trzeba przeanalizować jego strawność (80–90%) i zawartość aminokwasów limitujących (dla psów lizyna, metionina, tryptofan), a także wartość biologiczną – różne składniki będą źródłem białka w różnych proporcjach. Na strawność wpływa również skład pokarmu (np. duża ilość włókna ogranicza strawność białka), obróbka termiczna/technologia produkcji, ale także wiek i wielkość psa (psy młode i małych ras mają wyższą zdolność trawienia).

GOSBI – śródziemnomorska dieta dla Twojego psa!

Wygląd psa, stan jego skóry i sierści, a także jego witalność jest odzwierciedleniem tego, co zjada każdego dnia. GOSBI to propozycja karm, których receptury oparte są na zasadach diety śródziemnomorskiej, powstają one przy użyciu świeżego mięsa, świeżych warzyw, roślin strączkowych i owoców. Składniki gotowane są w niskich temperaturach (max 90°C), a powolny proces przygotowania gwarantuje zachowanie naturalnego smaku i maksimum wartości odżywczych, osiągając jednocześnie wyjątkową smakowitość oraz wysoką strawność białek (>94%). Karmy wzbogaciliśmy olejami o najwyższej jakości (między innymi: z łososia, lnianym, oliwą z oliwek), które wpłyną dobroczynnie na stan skóry i piękny wygląd sierści. W każdej z receptur znajdują się także błękitne ryby oceaniczne, kryl i skorupiaki, dzięki którym osiągamy prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych Omega-3 do Omega-6, a dodatek autorskiej FORMUŁY ­PROVITAL (unikalne połączenie prebiotyków, przeciwutleniaczy, mikroelementów i leczniczych ziół) będzie wspierać zdrowie Twojego psa. 

Importer i dystrybutor w Polsce:
Betta Sp. z o.o.

www.betta.pl / www.gosbi.pl 

Przeliczamy zawsze procentowy udział białka w suchej masie – również w odniesieniu do świeżego mięsa – zawiera ono duże ilości wody. Nie należy przesadzać z ilością dostarczanego białka – u zdrowych osobników jego nadwyżka zostanie zmetabolizowana (przetworzona w energię), ale u starszych psów mechanizmy te mogą być zaburzone i produkty rozpadu mogą obciążać m.in. nerki. Zapotrzebowanie na białko rośnie w okresie wymiany okrywy włosowej. Bardzo istotne jest skorelowanie ilości białka w diecie z ilością energii. Psy karmione normalną ilością białka tolerują wysokie zawartości tłuszczu w diecie (tak się dzieje np. u psów zaprzęgowych). Natomiast wysoka zawartość tłuszczu przy niedoborze białka może prowadzić do …

Jeśli chcesz przeczytać artykuł zamów magazyn 24/2019 już dziś!


About The Author

Leave a reply