Wybierz Strona

Recenzja książki NIE DLA PSA (I KOTA) KIEŁBASA

30 września miała miejsce premiera książki naszej Autorki – Pani Agnieszki Cholewiak-Góralczyk pt. „Nie dla psa (i kota) kiełbasa, czyli jak zdrowo karmić swojego zwierzaka”. Autorka jest technikiem weterynarii i cenionym ekspertem w dziedzinie dietetyki zwierząt domowych.

Z niezwykłą ciekawością zabrałam się za lekturę tej pozycji, znając Autorkę z publikacji artykułów na temat żywienia oraz z Fundacji Surowe Kotki i Pieski – stąd spodziewałam się rzetelnej porcji wiedzy na temat żywienia BARF. Jako zagorzała miłośniczka psów, a zawodowo tematów związanych z higieną i bezpieczeństwem żywności oraz pasz, zawsze cieszę się, kiedy ukazuje się opracowanie w języku polskim, niebędące przedrukiem, a dotyczące żywienia zwierząt towarzyszących. Przy rosnącej świadomości opiekunów jest to niezwykle potrzebne, a nie każdy radzi sobie z językiem publikacji w naukowych periodykach.

Tutaj dostajemy książkę napisaną przystępnie (co nie znaczy, że nie spotkamy poważnej terminologii czy wzorów), pełną istotnych i wartościowych informacji, ale także skłaniającą do przemyśleń oraz dostarczającą sporo emocji. Autorzy poradników w różny sposób podchodzą do tematu, jedni kreują się na guru, inni koncentrują się na samym „suchym” poradnictwie, jeszcze inni „hejtują” opozycyjne koncepcje. Książka Pani Agnieszki jest inna, z silnym akcentem osobistym, opisującym drogę do poradnictwa dietetycznego, historie własnych kotów oraz pacjentów z konsultacji. Doskonale buduje to zaufanie do Autorki. Podkreślona jest konieczność ścisłej współpracy dietetyka z lekarzem weterynarii, ponieważ dieta wpływa na funkcjonowanie całego organizmu zwierzęcia, oraz współpraca i zaangażowanie opiekuna. Dzięki opisom przypadków pacjentów można poznać możliwości, jakie oferuje dietoterapia czy korekta diety u zwierzęcia. Dowiemy się również o specyfice pokarmowej psów i kotów, o składnikach pokarmowych, suplementach, sposobach żywienia, zmianach żywienia wraz z wiekiem czy żywieniu zwierząt z różnymi jednostkami chorobowymi. Ważną kwestią jest dopasowanie diety do indywidualnych potrzeb danego zwierzęcia, ale także możliwości organizacyjnych i finansowych opiekuna! Ta kwestia często bywa pomijana.

W książce znajdziemy też fantastyczne i łatwe przepisy na samodzielnie przygotowywane domowe przysmaki dla zwierzaków. A także obszerny rozdział o… kupie – każdy psiarz i kociarz wie, jak istotny to temat! Czy uzyskamy wiedzę o BARFie? Oczywiście! O „whole pray” także. O świadomym barfowaniu – co jest istotne, bo według mnie jest wciąż wiele niedopowiedzeń w odniesieniu do tego sposobu żywienia, co jest przyczyną błędów popełnianych przez opiekunów przechodzących na BARF. Autorka wspomina o pewnych ryzykach związanych z surowym jedzeniem – zagrożeniu mikrobiologicznym czy czynnikach antyżywieniowych. W moim odczuciu – w odniesieniu do bezpieczeństwa i jakości żywności – konieczne jest zwracanie uwagi opiekunów na te zagadnienia.

Ale to opracowanie to coś więcej niż poradnictwo. Poruszanych jest wiele aspektów relacji człowiek – zwierzę, tematów do przemyślenia przez opiekuna. Obalane są pewne mity związane z żywieniem i problemy czerpania wiedzy z internetu. 

Polecam tę książkę zarówno obecnym, jak i przyszłym opiekunom psów i kotów, ale także hodowcom – bo to oni w dużej mierze kształtują nawyki u przyszłych opiekunów odbierających od nich kocięta czy szczenięta. 

Liczę na to, że wkrótce ukażą się kolejne książki Pani Agnieszki.

dr n. wet. Joanna Zarzyńska

Najnowsze wydanie

Zarezerwuj

Najnowsze filmy wideo

Ładuję...

Rasowy Kalendarz

Listopad 2020
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30